Интегральная оценка жизнеспособности Platanus ×acerifolia (Aiton) Willd. в городских насаждениях - Задорожная, Д.В. (Промышленная ботаника, 2013)
Визначено діапазон мінливості кліматичних умов інтродукційного ареалу Platanus×acerifolia та з’ясовано, що для цього виду в умовах південного сходу України критичним фактором є вплив негативних температур повітря в зимовий період. Розроблено шкалу інтегральної оцінки життєздатності молодих рослин P.×acerifolia в алейному насадженні м. Донецька. Встановлено загальне підвищення кількості дерев із «відмінною» життєздатністю на 32,4% за дворічний період дослідження. The variation range of climatic conditions within the introduction area of Platanus×acerifolia is determined. Winter hardiness is defined as the critical factor of the species viability in the south east of Ukraine. An integral scale is developed to assess the viability of young P.×acerifolia trees in the alley plantation in the city of Donetsk. General increase of perfectly viable trees during two years of research amounts to 32,4%.