Полиморфизм аллозимов Trichaptum abietinum (J. Dicks.) Ryvarden (Basidiomycetes) на территории Карпатского национального природного парка - Бойко, С.М. (Промышленная ботаника, 2013)
Популяційно-генетичні дослідження грибів є одним з основних напрямків у сучасній мікології. Trichaptum abietinum (J. Dicks.) Ryvarden – космополіт, що відноситься до дереворуйнівних грибів, які переважно селяться на деревині хвойних порід. Дослідження зі структури популяцій T. abietinum на території України раніше не здійснювали. Проведений алозимний аналіз шести ферментних систем гриба T. abietinum дозволив установити наявність восьми ген-ферментних локусів. Локуси ферментних систем пероксидази, алкогольдегідрогенази, сорбітолдегідрогенази та кислої фосфатази візуалізуються двосмуговими патернами. Отримані дані дозволять надалі вивчати генетичну структуру й диференціацію природних популяцій T. abietinum на території України. Population genetic research on fungi is one of the main trends in contemporary mycology. Trichaptum abietinum (J. Dicks.) Ryvarden is a cosmopolite wood-decay fungus that colonizes mostly conifer wood. There have been no studies on the population structure of T. abietinum (J. Dicks.) Ryvarden in Ukraine so far. Using allozyme analysis of six enzyme system of this fungus, we detected eight gene-enzyme loci. Loci of the enzyme systems of peroxidase, alcohol dehydrogenase, sorbitol dehydrogenase and acid phosphatase are visualized as two-band patterns. The data obtained will facilitate further studies on genetic structure and differentiation in Trichaptum abietinum natural populations in Ukraine.