Активность свободной и ионносвязанной фракций пероксидазы в листьях Populus bolleana Louche насаждений крупного индустриального города - Виноградова, Е.Н. (Промышленная ботаника, 2013)
Досліджено вільну та іонозв’язану фракції пероксидази листків рослин P. bolleana, що зростають за умов великого індустріального міста. Відзначено, що конститутивний рівень активності іонозв’язаної фракції ферменту значно вищий, ніж вільної. Техногенне забруднення призводить до підвищення у міських рослин активності вільної фракції та зниження – іонозв’язаної. Обґрунтовується необхідність дослідження за умов стресу, поряд із вільною, іонозв’язаної фракції пероксидази рослин. The free and ion-combined fractions of peroxidase were studied in P. bolleana leaves sampled in urban stands. The constitutional activity level of this enzyme ion-combined fraction is noted to be significantly higher than that of a free one. Industrial pollution causes the increased activity of the free fraction and decreased activity of the ioncombined one in urban trees. There is a clear need for research on ion-combined peroxidase fraction along with a free one in plants under stress conditions.