Изучение биотических факторов ухудшения фитосанитарного состояния мелкоцветковых хризантем в коллекции Донецкого ботанического сада НАН Украины - Бондаренко-Борисова, И.В.; Ветрова, Е.В.; Губин, А.И. (Промышленная ботаника, 2013)
Погіршення фітосанітарного стану дрібноквіткових хризантем у колекції Донецького ботанічного саду НАН України у 2010–2012 рр. зумовлено розвитком судинних хвороб, викликаних грибами-дейтероміцетами Fusarium oxysporum Schltdl. та Verticillium albo-atrum Reinke et Berthold, а також ураженням надземних органів рослин агресивним штамом гриба Alternaria alternata (Fr.) Keissl. Шкодочинність знайдених на рослинах фітонематод не була підтверджена. Основними напрямками профілактики та захисту від хвороб цієї культури є збільшення мікробіологічної активності ґрунту на ділянках вирощування, зміцнення загального імунітету рослин, дотримання поливного режиму, своєчасне застосування фунгіцидів. The deterioration of phytosanitary condition of chrysanthemum collection in Donetsk Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Ukraine in 2010–2012 is due to the vascular diseases caused by deiteromycetic fungi, Fusarium oxysporum Schltdl. and Verticillium albo-atrum Reinke et Berthold, and also by infestation of the plant aboveground organs with aggressive strains of Alternaria alternata (Fr.) Keissl. Plant pathogenicity of the phytonematodes found on plants has not been proved. The increased microbiological soil activity in cultivation plots, higher general plant immunity, optimal watering regime and timely application of fungicides appear to be the priority prophylactic and disease preventing measures.