Биоморфологическая характеристика Stevia rebaudiana (Bertoni) Hemsl. в генеративном возрастном состоянии - Кустова, О.К. (Промышленная ботаника, 2013)
Однорічний цикл вегетації Stevia rebaudiana (Bertoni) Hemsl., при інтродукції на південний схід України склав 255–275 днів. Генеративний віковий стан індукується зниженням тривалості фотоперіоду, але обмежується зниженням середньодобових температур повітря з настанням осені. Структурна типізація суцвіття дозволила визначити сінфлоресценцію S. rebaudiana – детермінантний волотеподібний черговий плейотирс, що складається з модулів і флоральних одиниць. Серед антекологічних особливостей цього виду визначено: ремонтантність цвітіння; порядок розкривання квіток змішаного типу; денний тип розкривання квітки; зміна чоловічої й жіночої фази; тривалість цвітіння. A growing season of Stevia rebaudiana (Bertoni) Hemsl. introduced in the south-east of Ukraine is 255–275 days. Generative age state is induced by a shorter photoperiod, though is limited by lower average daily temperatures in the autumn. The structural typification of inflorescence enabled us to determine S. rebaudiana synflorescence as a determinant racemous alternate pleiothirsus, consisting of modules and floral units. In terms of anthecological features of this species we have noted: retarded flowering; mixed type of flower opening; day type of flower opening; male and female phase succession; flowering duration.