Об использовании анатомических признаков в определении видов рода Berberis L. - Митина, Л.В. (Промышленная ботаника, 2013)
Дослідження з виявлення можливостей використання особливостей анатомічної будови окремих органів видів роду Berberis L. в якості додаткових діагностичних ознак дозволили встановити рівні варіації окремих ознак, визначити окремі види з певною константною амплітудою коливання досліджених ознак, а також види, у яких кількість провідних пучків у черешку пов’язана із аналогічним показником плодоніжки. За оцінкою надійності додаткових діагностичних ознак для всіх видів встановлено межі коливання кількості пучків у кожному органі. Для чотирьох видів встановлено вірогідну різницю між ними та іншими видами за кількістю провідних пучків у черешках листків та плодоніжці. Визначені ознаки мали низьку діагностичну цінність через високі показники варіабельності кількості провідних пучків в черешках листків, плодоніжках та ніжках кисті як у межах виду, так і між видами. Їх можна використовувати для діагностики на рівні роду та для складання паспорту окремого виду. The study of applicability of the anatomical structure of some organs in Berberis L. species as additional systematic features has shown the variation ranges of certain characters. It also showed some species with a constant range of studied characters and the species with the quantity of fascicles in a petiole linked with an analogical index in a pedicel. Based on reliability of additional diagnostic features, we determined all species’ ranges of fascicle quantity variation in every organ. The significant difference was found between four species and the rest in the quantity of fascicles in leaf petiole and pedicel. The determined characters were not valuable enough as the indexes of quantity of fascicles in petioles, pedicels and raceme foots were highly variable either within or between species. These features are useful for identification at the species level and for making a species description.