Українська морфологічна термінологія ХХ - початку ХХІ ст.: терміни на позначення частин мови - Ярошевич, І. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2004)
В статье сосредоточено внимание на вопросах возникновения и функционирования в украинском языке терминов на обозначение частей речи, которые являются основными единицами морфологического уровня; прослежена конкуренция синонимических аналогов обозначенной группы терминов на их пути к унормированию; прослежены взгляды ученых на количественный и качественный состав этих терминов в связи с появлением новых направлений в современном языкознании. У статті зосереджено увагу на питаннях виникнення і функціонування в українській мові термінів на позначення частин мови, що є основними одиницями морфологічного рівня; простежено конкуренцію синонімічних відповідників зазначеної групи термінів на їхньому шляху до унормування; простежено також погляди вчених на кількісний і якісний склад цих термінів у зв'язку з появою нових напрямків досліджень у сучасному мовознавстві. This article concentrates on origination and functioning of terms for parts of speech as the main units of Ukrainian morphology. The author also observes competition of synonimic equivalents in terminology on their way for normalization, as well as takes into consideration other scientist’s opinion on quantitive and quality analysis of these terms in connection with appearance of the new lines of observation in modern linguistics.