Ніжинський козацький полк та зовнішня політика Гетьманщини (1648-1657 рр.): литовський, російський і шведський вектори - Желєзко, Р.А. (Сіверщина в історії України, 2010)
В даній статті на основі краєзнавчих, документальних та
монографічних праць зроблено спробу проаналізувати основні
напрямки зовнішньополітичної діяльності Гетьманщини часів
Б. Хмельницького (1648-1657 рр.) крізь призму участі в них
представників Ніжинського козацького полку. Особлива увага
звернена на причини, особливості та наслідки дипломатичних
відносин України з Великим князівством Литовським,
Московською державою та Шведським королівством; роль
в цих процесах ніжинського полковника Івана Золотаренка
(1652-1655 рр.) і його оточення. Автором розглянуто плани
російського та шведського урядів відносно молодої Козацької
держави та викликані ними, перш за все, українсько-російські
міждержавні протиріччя. В данной статье на основе краеведческих, документальных
и монографических работ сделана попытка проанализировать
главные направления внешнеполитической деятельности
Гетманщины времен Б. Хмельницкого (1648-1657 гг.) сквозь
призму участия в них представителей Нежинского казацкого
полка. Особое внимание обращено на причины, особенности
и последствия дипломатических отношений Украины с
Великим княжеством Литовским, Московским государством
и Шведским королевством; роль в этих процессах нежинского
полковника Ивана Золотаренка (1652-1655 гг.) и его окружения.
Автором рассмотрено планы российского и шведского
правительств относительно молодого Казацкого государства
и вызванные ими, в первую очередь, украинско-российские
межгосударственные противоречия. The author of the article, using country knowledge, materials
and scientifi c accounts, tries to analyze main diplomatic relations
of foreign policy led by Bogdan Khmelnitsky (1648-1657) and
participation in this process of the Nizhyn Cossack regiment
leaders. Much attention is paid to the relationships of Ukraine with
Great Lithuanian kingdom, Moscow state and Sweden kingdom; and
role of the chief staff of the Nizhyn Cossack regiment headed by
Zolotarenko (1652-1655). Author treats the plans of Russian and
Sweden governments and their attitude to young Cossack state.
Some attention is paid contradictions of foreign polices of these
countries.