Про датування Успенського собору у Новгород-Сіверському - Юрченко, С.Б. (Сіверщина в історії України, 2010)
На підставі нововиявлених архівних документів
переглядається датування собору. Початок будівництва
відноситься орієнтовно на 1715 рік, а закінчення – на 1722 р.
Висувається припущення, що фундатором храму був гетьман
Іван Скоропадський. Порівняння із тогочасними пам’ятками
Києва дозволяє пов’язати архітектуру собору із певною
стилістичною течією Лівобережжя початку ХVІІІ ст. На основании нововыявленных архивных документов
пересматриваетсядатировкасобора. Началостроительства
относится приблизительно к 1715 году, а окончание – к
1722 г. Выдвигается предположение, что основателем храма
был гетман Иван Скоропадский. Сравнение с современными
памятниками Киева позволяет связать архитектуру собора
с определенным стилевым течением Левобережья начала
ХVІІІ в. Based on the discovery of new archival documents reviewed
dating Cathedral. The construction applies to approximately 1715,
and ending - in 1722. Pop assumption that the founder of the temple
was hetman Ivan Skoropadskyi. Comparison of the inhabitants
of Kyiv sights to link the architecture of the cathedral with some
stylistic fl ow of the Left Bank early 18 century.