Літопис життя й творчості Георгія Нарбута - Білокінь, С.І. (Сіверщина в історії України, 2010)
Публікується виконана на початку 1986 року праця –
зведення 404 датованих фактів життя й творчості першої
зірки Розстріляного відродження Георгія Нарбута. Праця
провадилася з кінця 1965 року протягом двадцяти років
– за підтримки мистецтвознавця 1920-х років Стефана
Таранушенка, вихованки Української державної академії
мистецтв бойчукістки Марії Трубецької та легендарної Алли
Горської. Опрацьовано матеріали 17 сховищ, розташованих
нині в кількох країнах – Україні (Державний музей українського
образотворчого мистецтва, Харківський художній музей),
Росії (архіви Державного Ермітажу, Державного російського
музею, Третьяковської галереї), Литви (ЦДІА ЛитРСР) тощо.
Використано свідчення сестри – Агнеси Нарбут, дружини –
Віри Лінкевич та інших осіб, що його особисто знали. Публикуется исполненный в начале 1986 года труд – сводка
404 датированных фактов жизни и творчества родоначальника
Расстрелянного возрождения Георгия Нарбута. Работа велась
с конца 1965 года в течение двадцати лет – при поддержке
искусствоведа 1920-х годов С.А.Таранушенко, воспитанницы
Украинской государственной академии искусств бойчукистки
М.В.Трубецкой и легендарной А.А.Горской. Обработаны
материалы 17 хранилищ, расположенных ныне в нескольких
государствах – Украины (Государственный музей украинского
изобразительного искусства, Харьковский художественный
музей), России (архивы Государственного Эрмитажа,
Государственного русского музея, Третьяковской галереи),
Литвы (ЦГИА ЛитССР) и пр. Использованы свидетельства
сестры – Агнессы Ивановны, жены – В.П.Линкевич и других
лиц, знавших его лично Here is published the study that has been completed in 1986 –
it’s compilation of 404 dated facts of life and works of the fi rst star
of “Executed Renaissance” Georgiy Narbut. Work was performed
starting from the end of 1965 during 20 years, with the support
of art critic of 1920-s Stefan Taranushenko, pupil of Ukrainian
State Academy of Arts and Boychuk follower Maria Trubetska,
and legendary Alla Gorska. There were processed materials of 17
depositories that are located now in several countries – Ukraine
(State Museum of Ukrainian Fine Arts, Kharkiv Art Museum),
Russia (archives of State Ermitage, State Russian Museum, Tretiakov
Gallery), Lithuania (CDIA of Lithuanian Soviet Republic) etc.