Політика денаціоналізації культурного життя в Україні: місцеві музеї Північного Лівобережжя – співучасник чи жертва? (кінець 20-х – 30-ті рр. ХХ ст.) - Дмитренко, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2010)
Впраці розглядаєтья діяльність місцевих музеїв Північного Лівобережжя в зазначений період через призму політики денаціоналізації процесу культурного будівництва в Україні. Визначено роль і місце музеїв у цьому процесі. Висвітлені негативні наслідки посилення ідеологізації та політизації національно-культурного життя, серед яких уніфікація сфери наукової діяльності музеїв, загальносоюзна схема музейної експозиції, політизація галузі збереження рухомих і нерухомих пам’яток історії та культури, розправа з ідеологічними ворогами серед музейних працівників, перетворення музеїв на центри пропаганди нового устрою. В работе рассматривается деятельность провинциальных музеев Северного Левобережья в указанный период через призму политики денационализации процесса культурного строительства в Украине. Определена роль и место музеев в этом процессе. Освещены отрицательные последствия идеологизации и политизации национально-культурной жизни страны, среди которых унификация сферы научной деятельности музеев, общесоюзная схема музейной экспозиции, политизация работы по охране движимых и недвижимых памятников истории и культуры, криминальное преследование идеологических врагов в среде музейных работников, превращение музеев в центры пропаганды нового строя. The work considers the activities of Northern Left Bank provincial museums during the mentioned period in the light of the policy of denationalization of the cultural construction process in Ukraine . The work defi nes the role and place of the museums in this process. It throws light on the negative consequences of ideologization and politization of the country national-cultural life including unifi cation of the sphere of museum scientifi c activities, all-union scheme of museum exposition, politization of the work on safeguarding of movable and immovable monuments of history and culture, criminal prosecution of the ideological enemies among the museum workers, transformation of the museums into the centers of the new regime propaganda.