В.М. Глушков і сучасна інформатика (від теорії автоматів до когнітивних архітектур) - Летичевський, О.А. (Вісник НАН України, 2013)
У статті розглянуто творчий науковий шлях видатного вченого ХХ ст., піонера в галузі інформатики й кібернетики академіка Віктора Михайловича Глушкова, відомого своїми науковими досягненнями
світового значення в галузі математики, інформатики, кібернетики, обчислювальної техніки і програмування, створення ним потужних наукових шкіл за цими напрямами. Основну увагу приділено математичним роботам і архітектурним ідеям В.М. Глушкова, пов’язаним з інтелектуалізацією комп’ютерів
та втіленням однієї з найяскравіших його мрій — створенням комп’ютерної моделі людського розуму. В статье рассмотрены творческий научный путь
выдающегося ученого ХХ в., пионера в области информатики и кибернетики академика Виктора Михайловича Глушкова, известного своими научными достижениями мирового значения в области математики, информатики, кибернетики, вычислительной
техники и программирования, создание им мощных
научных школ по этим направлениям. Основное внимание уделяется математическим работам и архитектурным идеям В.М. Глушкова, связанным с интеллектуализацией компьютеров и воплощением самой яркой его мечты — созданием компьютерной модели
человеческого разума. Creative scientific way of outstanding scientist of the
twentieth century academician Victor Mykhailovich
Glushkov is considered in the paper. A pioneer in the field
of informatics and cybernetics, academician Glushkov is
known for his scientific achievements of the world level in
the field of mathematics, computer science, cybernetics,
computer engineering and programming, creating strong
scientific schools for these areas. The main attention is
paid to the mathematical works and architectural ideas of
V.M. Glushkov, related to the intellectualization of computers
and the implementation of one of his brightest
dreams — creating a computer model of the human mind.