Наукометричні бази та їх кількісні показники (Частина І. Порівняльна характеристика наукометричних баз) - Чайковський, Ю.Б.; Сілкіна, Ю.В.; Потоцька, О.Ю. (Вісник НАН України, 2013)
Набуття наказами МОН України № 1111 та № 1112 чинності зумовлює необхідність порівняльної
оцінки наявних міжнародних наукометричних баз з позиції вітчизняних авторів, редакторів і керівників
наукових установ. У статті розглянуто найбільші бібліометричні платформи (Web of Science, Scopus
та РИНЦ) і кількісні показники, за якими проводять оцінювання, наведено їхні переваги та недоліки.
Серед обговорюваних систем найоптимальнішою за співвідношенням рівня якості та можливості інтеграції вітчизняних наукових статей і видань до світового наукового простору можна вважати наукометричну базу Scopus. Окрему увагу приділено системі Google Scholar та спеціалізованій пошуковій системі PubMed. Вступление в силу приказов МОН Украины
№ 1111 и № 1112 вызывает необходимость сравнительной оценки существующих наукометрических баз
с позиции отечественных авторов, редакторов и руководителей научных учреждений. В статье рассмотрены наиболее крупные библиометрические платформы
(Web of Science, Scopus и РИНЦ) и используемые ими
для оценки количественные показатели, приведены
их преимущества и недостатки. Среди обсуждаемых
систем оптимальной по соотношению уровня качества и возможности интеграции отечественных научных статей и изданий в мировое научное пространство
можно считать наукометрическую базу Scopus. Особое внимание уделено системе Google Scholar и специализированной поисковой системе PubMed. Enter into force of two decrees of Ministry of Education
and Science of Ukraine (№ 1111 та № 1112) caused the ne -
cessity of definition and comparative evaluation of existing
scientometric databases from different (author’s / editor’s /
administrator’s) points of view. World’s global bibliometric
databases (Web of Science, Scopus and РИНЦ) and their
quantitative indexes are considered in the article; their benefits
and shortcomings are analysed. Among mentioned databases
Scopus could be considered as optimal by ratio of
quality level to possibility of integration of Ukrainian scientific
articles and issues into world’s scientific space. Particular
attention is given to the system of Google Scholar
and specialized search platform PubMed.