Влияние катамина на структурно-функциональные характеристики клеток Chlamydomonas reinhardii Dang. - Попова, А.Ф.; Паршикова, Т.В.; Кемп, Р. (Альгология, 2004)
Исследовано влияние катионактивного ПАВ - катамина (бензалкониум хлорид) на структурные изменения клеток Chlamydomonas reinhardii Dang. (Сhlorophyta) и ее физиолого-биохимические показатели с использованием метода электронной микроскопии. Установлено, что в присутствии катамина при снижении численности клеток увеличивается их объем в результате нарушения состояния биомембран и усиления их проницаемости для воды. Одновременно регистрируются существенные деструктивные изменения в мембранах хлоропласта - слипание фотосинтетических мембран, увеличение интрамембранного пространства, а также разбухание пластиды, прогрессирующая вакуолизация и другие изменения клеточных органел, которые приводят к дегенерации клеток водоросли. З використанням методу електронної мікроскопії досліджено вплив катіонактивної поверхнево-активної речовини - катаміну (бензалконіум хлорид) на структурні зміни клітин Chlamydomonas reinhardtii Dang. (Chlorophyta) та її фізіолого-біохімічні показники. Встановлено, що за присутності катаміну в разі зниження чисельності клітин збільшується їх об'єм у результаті порушення біомембран і підсилення їх проникності для води. Одночасно зареєстровано істотні деструктивні зміни в мембрані хлоропласту - злипання фотосинтетичних мембран, збільшення інтрамембранного простору, розбухання пластиди, прогресуюча вакуолізація й інші зміни, що призводять до дегенерації клітин водорості. The influence of cationic surfactants – catamine (benzalkonium chloride) on the structural changes of the unicellular green algae Chlamydomonas reinchardtii Dang. and their physiological-biochemical indices with using an electron microscopic method were investigated. The decrease in cell number and an increase of its volume as a result of biomembrane reorganization and strengthening of their penetrability for water were established. The significant destructive changes in chloroplast membranes, in particular, the glueing of photosynthetic membranes, the widening of intramembrane space, and also the swelling of plastids, progressive cell vacuolization, and other changes of cell organelles were simultaneously registered, which frequently caused the degeneration of algae cells.