Зеленые жгутиковые водоросли малых водоемов г. Киева и его окрестностей. 3. Chlorophyceae: Chlamydomonadales (Phacotaceae) и Volvocales - Лилицкая, Г.Г. (Альгология, 2004)
В результате исследований малых водоемов г. Киева и его окрестностей (1994-2002 гг.) выявлено 11 видов водорослей из семейства Phacotaceae (Chlamydomonadales), относящихся к 4 родам, и 11 видов из порядка Volvocales (семейства Spondylomoraceae, Tetrabaenaceae, Goniaceae и Volvocaceae), относящихся к 6 родам. Три вида (Coccomonas platyformis Jane , Pteromonas cordiformis Lemm. и Gonium formosum Pascher) указаны как новые для флоры Украины. Отмечены морфологические особенности местных популяций, приводятся оригинальные рисунки. У результаті проведених у 1994 - 2002 рр. досліджень альгофлори малих водойм м. Києва та його околиць виявлено 77 видів зелених джгутиконосців, що відносяться до 3 класів, 8 порядків, 13 родин і 26 родів. Наведено відомості про 7 видів, які відносяться до Prasinophyceae та Chlorophyceae (Dunaliellales). Один з них указано як новий для флори України, 4 види є рідкісними. Відзначено морфологічні особливості місцевих популяцій.У результаті досліджень малих водойм Києва та його околиць (1994 - 2002) виявлено 41 вид (43 різновидності) водоростей сім. Chlamydomonadaceae, які відносяться до семи родів (Chlamydomonas Ehrenb., Chloromonas Gobi emend. Wille, Vitreochlamys Batko, Lobomonas Dang., Carteria Dies, Pseudocarteria H. Ettl, Polytoma Ehrenb.). Наведено відомості про 25 таксонів, рідкісних або нових для водойм м. Києва. З них шість видів: Chlamydomonas cienkowskii Schmidle, Ch. rigensis Skuja, Ch. thiofila H. Ettl, Chloromonas serbinowii Wille, Ch. vesterbottnica (Skuja) Gerloff, Vitreochlamys reticulata (L. Peterfi) Massjuk є новими для флори України. Багато видів мають одне-два місцезнаходження в Україні. Відзначено морфологічні особливості місцевих популяцій, наведено малюнки.В результаті досліджень малих водойм м. Києва і його околиць (1994 - 2002 рр.) виявлено 11 видів із родин Phacotaceae (Chlamydomonadales), які відносяться до 4 родів, і 11 видів із порядку Volvocales (родини Spondylomoraceae, Tetrabaenaceae, Goniaceae та Volvocaceae), які відносяться до 6 родів. Три види (Coccomonas platyformis Jane, Pteromonas cordiformis Lemm. і Gonium formosum Pascher вказані як нові для флори України. Відмічено морфологічні особливості місцевих популяцій, наведено оригінальні рисунки. As result of research of the algal flora of Kiev small water bodies in 1994-2001 11 species from family Phacotaceae (Chlamydomonadales), that belong to 4 genera, and 11 species from order Volvocales (familis Spondylomoraceae, Tetrabaenaceae, Goniaceae and Volvocaceae), that belong to 6 genera were found. Three species (Coccomonas platyformis Jane, Pteromonas cordiformis Lemm., Gonium formosum Pascher) are new for Ukrainian flora. The descriptions of morphological peculiarities of Kiev populations and original pictures of the taxa are presented.