До Європи знань – через підвищення якості освіти - Семененко, Л.П. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
У статті розглядаються пріоритети розвитку Зони Європейської освіти, завдання і можливості міжкультурних комунікацій, відмінності традицій відповідальності студентів за навчання та питання зміни стратегії діяльності бібліотек вищих навчальних закладів по забезпеченню навчального процесу та наукової діяльності. Бібліотека ВНЗ розглядається як соціальний інститут, який розширює свої компетенції в інформаційній освіті та визначає коло зовнішнього впливу на студента.Визначаються завдання бібліотек ВНЗ як головної ланки забезпечення безперервної освіти, самостійної роботи студентів та організації медіаосвіти викладачів. Ставляться завдання формування інтегрованого загальнодержавного освітянського інформаційного ресурсу, підіймаються проблеми взаємодії бібліотек та професіональної підготовки бібліотекарів. В статье рассматриваются приоритеты развития Зоны Европейского образования, задания и возможности межкультурных коммуникаций, отличия традиций ответственности студентов за учебу и вопрос изменения стратегии деятельности библиотек высших учебных заведений в обеспечении учебного процесса и научной деятельности. Библиотека ВУЗа рассматривается как социальный институт, который расширяет свои компетенции в информационном образовании и определяет круг внешнего воздействия на студента.Определяются задания библиотек ВУЗов как главного звена обеспечения непрерывного образования, самостоятельной работы студентов и организации медиаобразования преподавателей. Ставятся задачи формирования интегрированного общегосударственного просветительского информационного ресурса, поднимаются проблемы взаимодействия библиотек и профессиональной подготовки библиотекарей. The paper deals with the priorities of the Zone of European education, tasks and possibilities of intercultural communications, peculiarities of students' responsibility for education. The library of an institution of higher education is considered as a social institution which determines the range of external influence on a student, enlarges its competence in education in the sphere of information.The tasks of libraries are determined as a main link of provision of continued education, organization of students' independent work and teachers media education. The tasks of formation of an integrated state educational information resource are set. The problems of interaction of libraries and professional training of librarians are raised.