Cyanophyta планктона небольших водоёмов Восточной Сибири (Россия) - Бондаренко, Н.А.; Щур, Л.А. (Альгология, 2007)
Наведено результати дослідження таксономічного складу, чисельності, біомаси і продукції представників Cyanophyta найбільших водойм Східного Сибіру. Досліджувалися як мілкі озера, що добре прогріваються, і плесові розширення річок, так і гірські озера регіону. Для виявлення особливостей видового складу Cyanophyta різнотипних, природних водойм використано результати, отримані при вивченні фітопланктону Берешського водосховища. Аналіз оригінальних і літературних даних дозволив виділити два комплекси синьозелених водоростей: літній і зимовий. Встановлено, що в водоймах Східного Сибіру інтенсивний розвиток Cyanophyta викликає “цвітіння” води і погіршує її якість. Виявлено наймасовіші види сибірських водойм: Anabaena flos-aquae, A. lemmermannii, A. spiroides, Aphanothece clathrata, Aphanizomenon flos-aquae, Cyanonephron styloides, Microcystis aeruginosa, M. pulverea. A study of Cyanophyta, with their taxonomic composition, number, biomass, and production in small water-bodies of East Siberia is presented. The shallow well-heated lakes and river reaches as well as mountain lakes were sampled. In order to reveal peculiarities in the species composition of the blue-green algae inhabiting natural water-bodies of different types, we have used results obtained from phytoplankton of the manmade Berezhskoe water-reservoir. An analysis of our data in combination with the literature data allowed us to separate the blue-green algae we studied into two complexes, summer and winter, and to complete a list of most massive species in the Siberian water-bodies, namely Anabaena flos - aquae, A. lemmermannii, A. spiroides, Aphanothece clathrata, Aphanizomenon flos - aquae, Cyanonephron styloides, Microcystis aeruginosa, M. pulverea. Also we showed that intensively developing blue-green algae cause the "water bloom" phenomenon and so make worse the water purity.