К ревизии рода Achnanthes Bory s. lato (Bacillariophyta). 1. Роды Achnanthes Bory s. str. и Achnanthidium Kutzing s. str. - Бухтиярова, Л.Н. (Альгология, 2007)
Представлено діагнози нових родів, виділених протягом останніх 10 років з роду Achnanthes Bory s. lato на основі електронно-мікроскопічних досліджень, а також перелік таксономічних комбінацій в межах цих родів. Перша частина роботи присвячена історії вивчення роду Achnanthes, розгляду нових типів ареол – макроареол і постмакроареол, нової ознаки – ступеню гетеровальварності панцира, запропонованих для опису таксонів діатомових водоростей, уніфікованого плану складання діагнозів родів. Наведено удосконалені діагнози родів Achnanthes s. str. і Achnanthidium Kutzing s. str. In the review the diagnosis of the new describing genera that were separated from Achnanthes Bory s. lato on the electron microscopy investigation and also taxonomical combinations lists within these genera are represented. First part of the review includes the discussion on new areolae types – macroareolae and postmacroareolae, new feature – level of frustule heterovalvy, suggested for diatom taxa description, uniform plan of diatom genera diagnosis and also an emended diagnosis of Achnanthes s. str. and Achnanthidium Kutzing s. str.