Діяльність ансамблевих музеїв на основі музеєфікації пам’яток історії та культури як одна з перспектив розвитку музейної мережі в сучасній Україні - Жукова, О.В. (Сіверщина в історії України, 2011)
Проаналізовано принципи побудови ансамблевих музеїв,
виокремлено характерні риси, що впливають на побудову їх
експозицій. Розглянута діяльність вітчизняних ансамблевих
музеїв як однієї з перспектив розвитку музейної мережі в
сучасній Україні. Проанализированы принципы построения ансамблевых
музеев, выделены характерные черты, которые влияют
на построение их экспозиций, рассмотрена деятельность
отечественных ансамблевых музеев как одной из перспектив
развития музейной сети в современной Украине. The principles of constructing the ensemble of museums,
identified characteristics that affect the construction of their
exposures. Examined the activities of local ensemble of museums
as one of the prospects for the development of museum networks in
modern Ukraine.