Преса міжвоєнної Польщі про вивчення та збереження культурної спадщини українського населення західних етнічних українських земель - Гаврилюк, О.Н. (Сіверщина в історії України, 2011)
У статті розглядаються матеріали ряду періодичних
видань Другої Речіпосполитої (1918-1939 рр.) польською та
українською мовами, які у політичному контексті стосувалися
долі пам’яток історії та культури української спільноти в
межах цієї держави. Звернена увага на проблеми дослідження
та охорони насамперед церковної старовини на підвладних
тоді міжвоєнній Польщі українських етнічних землях.
Підкреслено, що численні публікації з проблеми з’явилися у
середині – другій половині 1938 р. Це пов’язано з варварською
акцією нищення польською владою православних церков на
Холмщині та Південному Підляшші протягом травня-липня
1938 р. Простежено відбиття у пресі перебігу й трагічних
наслідків цієї акції, ставлення авторів публікацій до політики
влади, позиції громадськості країни щодо руйнування
православних святинь. В статье рассматриваются материалы ряда
периодических изданий Второй Речипосполитой (1918-1939 гг.)
на польском и украинском языках, в политическом контексте
касавшихся судьбы памятников истории и культуры украинского
сообщества в пределах этого государства. Обращено
внимание на проблемы исследования и охраны в первую очередь
церковной старины на подвластных тогда межвоенной
Польше украинских этнических землях. Подчеркнуто, что
многочисленные публикации по проблеме появились в середине
– второй половине 1938 г. Это связано с варварской акцией
уничтожения польской властью православных церквей на
Холмщине и Южном Подляшье в течение мая-июля 1938г.
Прослежено отражение в печати хода и трагических
последствий этой акции, отношение авторов публикаций
к политике властей, позиции общественности страны
относительно разрушения православных святынь. The article reviews materials of serial publications of II Rich
Pospolyta (1918–1939) in Polish and Ukrainian languages, which
in political context refer to the future of Ukrainian community’s
history and culture all over this state. First of all, the attention is
paid to the problems of investigation and custody of the church relic
at the ethnic Ukrainian lands, dependent on Poland in a period
between the wars. The article emphasizes, that numerous published
works about this question appeared in the middle and the second
part of 1938, which is mostly connected with the atrocious action of
Orthodox churches’ destruction by Polish authority at the territory
of Kholmshchyna and Southern Pidlyashya from May till July in
1938. The reflection in the press concerning course of events and
tragic consequences of this action was shown, as well as the authors’
attitude towards the government, the position of state’s community
about the Orthodox churches’ destruction.