Аліпієви печери в Чернігові. Проблема дослідження та збереження - Руденок, В.Я.; Новик, Т.Г. (Сіверщина в історії України, 2011)
В статті розглядається історія виникнення, архітектура,
художньо-декоративне оздоблення, дослідження та сучасний
стан збереженості однієї з маловідомих пам’яток печерного
будівництва – Аліпієвих печер в Чернігові. Підземний комплекс
розташований на території Болдиних гір. За офіційною
інформацією, пам’ятка була створена на початку ХХ
ст.
ієромонахом Троїцького Іллінського монастиря Аліпієм
(О.
Яковенко). Наразі печери перебувають в занедбаному стані.
Пам’ятка потребує досліджень та реставрації. В статье рассматривается история возникновения,
архитектура, художественно-декоративное оформление,
исследование и современное состояние одного из
малоизвестных памятников пещерного строительства
Чернигова – Алипиевых пещер. Подземный комплекс
расположен на территории Болдиных гор. По официальным
данным, памятник был создан в начале ХХ
в. иеромонахом
Троицкого Ильинского монастыря Алипием (А.
Яковенко). В
наше время пещеры находятся в заброшенном состоянии.
Памятник нуждается в исследовании и реставрации. An article deals with the history of foundation, architecture,
decoration, exploration and current state of one most undiscovered
underground architecture monument of Chernihiv – Alipiy’s caves.
Underground complex situated on the territory of the Boldin hills.
Officially data they were founded in the begining of XX-th century
by the monk of the Trinity Illian monastery Alipiy (O. Yakovenko).
Nowadays the caves are abandoned and there is a need of
exploration and restoration.