Тонкое строение панцирей видов рода Aulacoseira Thwaites (Bacillariophyta) из реки Обь (Россия) - Усольцева, М.В.; Лихошвай, Е.В. (Альгология, 2007)
Измерены морфологические параметры и изучено тонкое строение панцирей видов Aulacoseira granulata (Ehrenberg) Simonsen, A. ambigua (Grunow) Simonsen, A. subarctica (O. Muller) Haworth. и A. islandica (O. Muller) Simonsen из летнего фитопланктона р. Обь. Изогнутая форма была отмечена только для вида A. ambigua, которая по тонкому строению от типовой не отличалась. Вид A. islandica в р. Обь отличается от представителей из водоемов Северной Америки, Европы и оз. Байкал по количеству, расположению и форме двугубых выростов. Выявлено его наибольшее сходство с дальневосточной популяцией и видом A. pseudoislandica из плейстоценовых отложений Камчатки. Виміряно морфологічні параметри і вивчено тонку будову панцирів видів Aulacoseira granulata (Ehrenberg) Simonsen, A. ambigua (Grunow) Simonsen, A. subarctica (O. Muller) Haworth. и A. islandica (O. Muller) Simonsen з літнього фітопланктону р. Об. Вигнута форма була відмічена тільки для виду A. ambigua, яка за тонкою будовою від типової не відрізнялася. Вид A. islandica з р. Об відрізняється від представників з водойм Північної Америки, Європи з о. Байкал за кількістю, розташуванням і формою двогубих виростів. Виявлено його найбільшу схожість з далекосхідною популяцією і видом A. pseudoislandica з плестоценовых відкладень Камчатки. The morphological parameters are measured, and fine structure is studied for the species Aulacoseira granulata (Ehrenberg) Simonsen, A. ambigua (Grunow) Simonsen, A. subarctica (O. Muller) Haworth. and A. islandica (O. Muller) Simonsen from the summer phytoplankton in Ob' River. The curved form was noticed only for the species A. ambigua which did not differ from typical one by its fine structure. The species A. islandica in Ob' River differs from the representatives of water bodies of Northern America, Europe and Lake Baikal by its amount, and rimoportulae position and shape. Its maximal similarity with Far East population and the species A. pseudoislandica from Kamchatka pleistocene deposits is revealed.