Фитомикроэпифитон плёсов и перекатов реки Тетерев (Украина) - Щербак, В.И.; Корнейчук, Н.Н. (Альгология, 2007)
Рассмотрены изменения структурных и количественных показателей водорослевых сообществ обрастаний растительных субстратов, морфологично разнотипных участков р. Тетерев. Показано, что максимального развития фитомикроэпифитон достигает на плесах реки, а на перекатах показатели его видового разнообразия, численности и биомасса остаются на порядок ниже. Доминирующая роль во все сезоны принадлежала диатомовым и зеленым водорослям. Розглядається зміна структурних і кількісних показників водоростевих угруповань обростань рослинних субстратів, морфологічно різнотипних ділянок р. Тетерів. Показано, що максимального развитку фітомікроепіфітон досягає на плесах ріки, а на перекатах показники його видового різноманіття, чисельності і біомаси були на порядок нижчими. Домінуюча роль у всі сезони належала діатомовим і зеленим водоростям. Проби фітомікроепіфітону відбирали у весняний, літній і осіній періоди 2004 р. The paper considers the peculiarities of the epiphytic algal communities in the Teteriv River morphologically various sites. Phytomicroepiphyton has been proved to reach maximal growth in deep waters, its species diversity, number and biomass being much lower in fords. During all the seasons diatoms and green algae dominated the algal community.