Влияние K₂Cr₂O₇ на фотосинтетическую активность и подвижность клеток Euglena gracilis Klebs - Новикова, И.П.; Паршикова, Т.В.; Власенко, В.В.; Зубенко, И.Б. (Альгология, 2007)
Досліджено вплив K₂Cr₂O₇ (в концентрацї от 0,05 (ПДК) до 135 мг/л) на фізіологічні показники високосапробного виду зеленої мікроскопічної водорості Euglena gracilis Klebs. Комплекс використаних методів (диференціальна флуорометрія, лазерна кореляційно-доплерівська спектрометрія) дозволили досліджувати динаміку зміни концентрації хлорофілів, потенціальної фотосинтетичної активності, а також швидкості і енергетики руху клітин E. gracilis в залежності від тривалості контакту з хромом (1, 4 і 7 діб). Встановлено, що ступінь токсичності хрому суттєво залежить не тільки від концентрації діючого мікроелементу, але й від тривалості контакту з ними клітин. При збільшенні тривалості останнього токсичність значно зростає. It is investigated the effect of K₂Cr₂O₇ in the concentration from 0,05 to 135 mg/L on the physiological indices of highsaprobic green algae Euglena gracilis Klebs. In experiments had been used methods of differential fluorometry and laser-doppler spectrometry for measuring of changes in chlorophylls concentration, level of potential photosynthetic activity, speed, energy of cell mobility of E. gracilis during 1, 4 and 7 days contact with potassium bichromate. It was established that degree of chromium toxicity depends significantly from duration of contact: under its increasing toxicity rises essentially.