Характеристика летнего фитопланктона и автотрофного пикопланктона озера Байкал (Россия) - Белых, О.И.; Помазкина, Г.В.; Тихонова, И.В.; Томберг, И.В. (Альгология, 2007)
Розглянуто особливості видового різноманіття, чисельності і біомаси фітопланктону і автотрофного пікопланктону в різних районах оз. Байкал влітку 2005 р. Показано, що у трьох котловинах домінує один і той же комплекс видів, за винятком заток, мілини прибережних ділянок, де спостерігалося збільшення видового складу, чисельності і біомаси фітопланктону. Рівень розвитку літнього фіто- і пікопланктону в пелагіалі характеризується як середньо продуктивний. Частка автотрофного пікопланктону в загальній біомасі по акваторії озера складала от 3 до 71%, концентраціі хлорофилла a – от 57 до 89%. В затоках і мілководдях відмічено зменшення частки пікопланктону в загальній біомасі. В пелагіалі озера роль автотрофного пікопланктону значна, його біомаса становила 38-62%. This work deals with peculiarities of species diversity, abundance and biomass of phytoplankton and autotrophic picoplankton (APP) in different regions of Lake Baikal in summer 2005. The three basins of the lake possess similar dominant complexes of species forming the lake phytoplankton except bays, shoals and near-shore areas where there is an increase in species composition of phytoplankton and high values of abundance and biomass. The level of growth of phytoplankton and picoplankton in the pelagic is mean. The APP contribution into the total biomass of the water area varies from 3 to 71%, and between 57 and 89% – into the chlorophyll a concentration. There is observed a decrease of picophytoplankton contribution in the total biomass in bays, and near-shore areas. The APP role in the lake pelagic zone is high; it is 38-62% in the 0-50 m layer.