Продукционные характеристики черноморской красной водоросли Gracilaria verrucosa (Huds.) Papenf. f. procerrima (Esp.) Ag. в условиях культуры - Силкин, В.А.; Миронова, Н.В. (Альгология, 2007)
Вивчені продукційні характеристики чорноморської червоної водорості Gracilaria verrucosa (Huds.) Papenf. f. procerrima (Esp.) Ag. у періодичній і безперервній культурі при температурі середовища 18; 23; 27° С та інтенсивності світла 30 і 40 Вт/м². Встановлено, що температура середовища визначає інтенсивність адаптаційних перебудов сланей макрофіта. Показано, що температура середовища 23° С є оптимальною за критерієм продуктивності таломів. Ріст грацилярії, крім температури середовища, залежить також від рівня освітлення. Так, при температурі середовища 27° С стійкий ріст грацилярії відмічено тільки при інтенсивності світла 40 Вт/м². Безпосереднього впливу періодичного або безперервного способу подачі харчування на продукційні характеристики водорості не виявлено, однак у першому випадку спостерігали менш інтенсивне появлення епіфітів. Максимальні значення продукції (121,4 г сирої біомаси з м² за добу) і питомої швидкості росту (0,13 діб⁻¹) грацилярії отримані в безперервній культурі при температурі середовища 23° С та інтенсивності світла 40 Вт/м². Productional characteristics Gracilaria verrucosa (Huds.) Papenf. f. procerrima (Esp.) Ag. of Black Sea are investigated in periodic and continuous culture at ambient temperatures 18; 23; 27° С and light intensity 30 and 40 W/m². It is revealed, that the ambient temperature defines intensity of adaptable rearrangements of thalli of macrophyte. It is shown, that the ambient temperature 23° С is optimum productivity by criterion thalli. Growth Gracilaria, besides an ambient temperature, depends and on a level of light intensity. At an ambient temperature 27° С stable growth Gracilaria is marked only at intensity of light of 40 W/m². Immediate influence of a periodic or continuous mean of feed on productional characteristics of an alga it is not revealed, however, in the first event observed less intensive appearance of epiphytes. The maximal values of production (121.4 g of crude biomass from m² day) and specific growth rate (0.13 day⁻¹) Gracilaria are received in continuous culture at an ambient temperature 23° С and intensity of light of 40 W/m².