Розвиток ідей академіка В.М. Глушкова з питань технології програмування - Лавріщева, К.М. (Вісник НАН України, 2013)
Статтю присвячено 90-річчю від дня народження академіка НАН України і АН СРСР Віктора Михайловича Глушкова, його внеску в розвиток інформаційних технологій і технології програмування з лініями виробництва програмних продуктів. Ще в 70-ті роки минулого століття В.М. Глушков вважав, що незабаром з’являться фабрики програм, які працюватимуть за принципом збирання, як в автомобільній промисловості, і з часом його передбачення повністю виправдалися. У статті в історичній послідовності розглянуто етапи розвитку технології програмування, приділено увагу створенню за концепцією В.М. Глушкова першої студентської фабрики програм та окреслено перспективи подальшого розвитку цього напряму. Статья посвящена 90-летию со дня рождения академика НАН Украины и АН СССР Виктора Михайловича Глушкова, его вкладу в развитие информационных технологий и технологии программирования с линиями производства программных продуктов из готовых ресурсов. Еще в 70-е годы прошлого века В.М. Глушков считал, что вскоре появятся фабрики программ, которые будут работать по принципу сборки, как в автомобильной промышленности, и со временем его предвидения полностью оправдались. В статье в исторической последовательности рассмотрены этапы развития технологии программирования, описана созданная на основе концепции В.М. Глушкова первая студенческая фабрика программ, очерчены перспективы дальнейшего развития этого направления. The article is devoted to the 90th anniversary of NAS and AS USSR academician Victor Glushkov, his contribution to the development of information technologies and programming technology with lines of production of software products from the ready-made resources. As far back as in the 70th years of past century Glushkov considered that the program factories working on principle of assembling, as in the motor industry, will appear before long, and with the lapse of time his foresights were fully justified. In the article in historical sequence the stages of development of programming technology are considered, the first program factory created on Glushkov’s principles is described and perspective ways of development of this direction are outlined.