Наукометричні бази та їх кількісні показники (Частина ІІ. Фактори, що впливають на кількісні показники наукометричних баз) - Чайковський, Ю.Б.; Сілкіна, Ю.В.; Потоцька, О.Ю. (Вісник НАН України, 2013)
У статті розглянуто основні фактори, що впливають на значення кількісних показників науко метричних систем. Зокрема, на цитування роботи впливають тематична спрямованість наукового дослідження, особливості оформлення резюме, мова статті, правильність написання ПІБ автора та назви установи, вибір журналу для розміщення публікації та самостійний контроль цитування власних робіт. На рейтинг наукових видань впливає їх наявність у наукометричних і спеціалізованих базах даних, якість англомовного резюме, мова повного тексту статей, публікація робіт популярних авторів, відкритий доступ та обсяг передплати. Щодо ранжування наукових установ, то задля його об’єктивізації необхідно жорстко контролювати оперативне розміщення в електронному варіанті метаданих кожного номера фахових видань, сприяти оформленню списків літератури за міжнародними стандартами, зобов’язати редакції розміщувати електронні адреси авторів для листування, розробити систему заохочення досвідчених учених до розміщення статей в бібліометричних системах і створити національний комітет з питань інтеграції вітчизняних видань у наукометричні бази. В статье рассмотрены основные факторы, влияющие на значение количественных показателей наукометрических систем. В частности, на цитирование работы влияют тематическая направленность научного исследования, особенности оформления резюме, язык статьи, правильность написания ФИО автора и названия учреждения, выбор журнала для размещения публикации и самостоятельный контроль цитирования собственных работ. На рейтинг научных изданий влияет их регистрация в наукометрических и специализированных базах данных, качество англоязычного резюме, язык полного текста статей, публикация работ популярных авторов, открытый доступ и объем подписки. Относительно ранжирования научных учреждений, то для его объективизации необходимо жестко контролировать оперативное размещение в электронном варианте метаданных каждого номера научного издания, способствовать оформлению списков литературы согласно международным стандартам, обязать редакции размещать электронные адреса авторов для переписки, разработать систему поощрения опытных научных работников к размещению статей в библиометрических системах и создать национальный комитет по вопросам интеграции отечественных изданий в наукометрические базы. The article describes the main factors affecting the value of quantitative indices of scientometric systems. In particular, citation of the work depends on topic of scientific research, structure of the abstract, article language, correct writing of the name and surname of author as well as the name of institution, choice of the journal to publish the results and self-control of citation of scientist’s works. The ranking of scientific journals bases on their registration in scientometric and specialized databases, quality of English-language abstract, language of the full text articles, publication of works of popular authors, open access and volume of subscription. As for the ranking of scientific institutions, for its correctness strict control of the quick presentation of article metadata in electronic form, promotion of literature references arranging according to the international standards, publication of email addresses of the authors for correspondence, encouragement of experienced researchers to publish their articles in bibliometric systems, and establishment of a committee for the integration of national journals into scientometric databases are necessary.