К ревизии рода Achnanthes Bory s. lato (Bacillariophyta). 2. Новые моношовные роды и ключ к их определению - Бухтиярова, Л.Н. (Альгология, 2007)
У другій частині ревізії роду Achnanthes sensu s. lato представлено діагнози нових родів: Psammothidium Bukhtiyarova et F.E. Round, Rossithidium Round et Bukhtiyarova, Planothidium Round et Bukhtiyarova Lemnicola F.E. Round et Basson; Pauliella F.E. Round et Basson, Karayevia Round et Bukhtiyarova; Astartiella Witkowski, Lange - Bertalot, Metzeltin; Vikingea Witkowski, Lange - Bertalot, Metzeltin; виділених з роду Achnanthes Bory s. lato на основі електронно-мікроскопічних досліджень, а також перелік таксономічних комбінацій у межах цих родів. Діагнози зроблено за єдином планом, вони доповнені виправленими і не врахованими в протологах ознаками. Вперше для визначення моношовних родів складено ключ, де враховано дані світлової та електронної мікроскопії. Узаконено три та запропоновано дві нові таксономічні комбінації. In the second part of review the new describing genera diagnosis of Psammothidium, Rossithidium, Planothidium, Karayevia, Pogoneis, Lemnicola, Pauliella, Astartiella, Vikingea that were separated from Achnanthes Bory s. lato on the electron microscopy investigation and also taxonomical combinations lists within these genera are represented. The diagnosis are composed according uniform plan, augmented by absent or corrected from protologes features. For determination of monoraphid genera the key is constituted that includes both electron and light microscopy data.