Прогнозування тенденцій розвитку демографічних процесів у регіоні (на прикладі Львівської області) - Бараняк, І.Є. (Регіональна економіка, 2013)
Проаналізовано сучасний стан та тенденції розвитку демографічних процесів на Львівщині. Представлені основи теоретичної моделі прогнозування кількості населення, яка містить три взаємопов’язані блоки прогнозних показників – народжуваності, смертності, міграції. На основі зміни цих показників розраховано прогнозні тенденції до 2050 р. В результаті статистичного моделювання представлені практичні результати демографічного прогнозування, що подаються у трьох варіантах (песимістичному, середньому та оптимістичному) і можуть бути використані для формування напрямків розвитку регіональної демографічної політики. Проанализированы современное состояние и тенденции развития демографических процессов на Львовщине. Представлены основы теоретической модели прогнозирования численности населения, которая содержит три взаимосвязанных блока прогнозных показателей - рождаемости, смертности, миграции. На основе изменения этих показателей рассчитаны прогнозные тенденции к 2050 г. В результате статистического моделирования представлены практические результаты демографического прогнозирования, которые подаются в трех вариантах (пессимистическом, среднем и оптимистическом) и могут быть использованы для формирования направлений развития региональной демографической политики. Current state and trends of the demographic processes development in the Lviv region are analyzed. The basics of the theoretical model of the population number forecast, which contains three connected blocks of the forecast indicators – fertility, mortality, and migration are presented. On the basis of these numbers alteration the forecast tendencies for 2050 are calculated. Due to the statistical modeling the practical results of the demographic forecasting, which are provided in three variants (pessimistic, medium, and optimistic) and can be used for the formation of regional demographic policy development directions, are represented.