Модель механізму реалізації регіональної політики розвитку ринку освітніх послуг у сфері вищої освіти в умовах глобалізації - Семів, Л.К.; Шендер, А.Р. (Регіональна економіка, 2013)
Подано визначення механізму регіональної освітньої політики та сформульовано її основні напрями у сфері вищої освіти; проаналізовано заходи регіональної освітньої політики у сфері вищої освіти та визначено наслідки їх реалізації для ринку освітніх послуг в умовах глобалізації; побудовано модель механізму регіональної політики розвитку ринку освітніх послуг в умовах глобалізації, що визначає базові напрямки діяльності основних суб’єктів та інститутів на регіональному ринку освітніх послуг, спрямовані на підвищення конкурентоздатності вищої освіти та забезпечення сталого розвитку регіональної економіки. Представлено определение механизма региональной образовательной политики и сформулированы основные методы региональной образовательной политики в сфере высшего образования. Проанализированы мероприятия региональной образовательной политики в сфере высшего образования и определены последствия их реализации для рынка образовательных услуг в сфере высшего образования в условиях глобализации. На основе проведенного исследования сформирована модель механизма региональной политики развития рынка образовательных услуг в условиях глобализации, которая характеризует базовые направления деятельности основных субъектов и институтов на региональном рынке образовательных услуг в сфере высшего образования, направленные на повышение конкурентоспособности высшего образования и обеспечения устойчивого развития региональной экономики. The mechanism of regional educational policy is defined and the basic methods of the regional educational policy in higher education sphere are formulated. Measures of regional educational policy in higher education are analyzed and the consequences of their implementation for the educational services market in higher education sphere in the context of globalization are identified. Based on the research the model of the mechanism of regional policy of educational services market development in the context of globalization in the sphere of higher education is formed. It characterizes basic directions of key actors’ and institutions’ activities at the regional educational services market in higher education directed at improvement of higher education competitiveness and provision of regional economy sustainable development.