Макроекономічні проблеми інфляції в умовах економічної трансформації - Пітюлич, М.І.; Шинкар, В.А. (Регіональна економіка, 2013)
Розглянуто проблему інфляції як фундаментальну проблему для розвитку будь-якої країни. Стверджено, що в економічній науці не існує єдиних підходів щодо суті цього явища, причин появи і наслідків, а також основних напрямів боротьби з інфляцією. Макроекономічний інфляційний вплив на економіку має свою специфіку в умовах формування ринкових відносин країн перехідної економіки (наприклад, України). З застосуванням методології функціонального аналізу, системного підходу та аналогії проаналізовано причини і наслідки інфляції, антиінфляційну політику, яка проводиться в умовах ринкової економіки. Особливу увагу звернено на макроекономічні проблеми інфляції в економіці сучасної України. Зроблено висновки про необхідність проведення виважених як політичних, так і економічних рішень, від яких залежить майбутнє економіки нашої держави. Рассмотрена проблема инфляции как фундаментальную проблему для развития любой страны. Утверждено, что в экономической науке не существует единых подходов к сути этого явления, причин появления и последствий, а также основных направлений борьбы с инфляцией. Макроэкономический инфляционное воздействие на экономику имеет свою специфику в условиях формирования рыночных отношений стран переходной экономики (например, Украина). Применение методологии функционального анализа, системного подхода и аналогии проанализированы анализируются причины и последствия инфляции, антиинфляционную политику, которая проводится в условиях рыночной экономики. Особое внимание обращено на макроэкономические проблемы инфляции в экономике современной Украины. Сделаны выводы о необходимости проведения взвешенных как политических, так и экономических решений, от которых зависит будущее экономики государства. Inflation is a fundamental problem for the development of any country. There are no common approaches to the nature, causes and consequences of this phenomenon and the ways of its reduction in economics. Macroeconomical inflation impact on the economy has its own distinctive aspects in terms of the building of marketing relationships in the countries with transition economy (Ukraine, for example). Using methods of functional analysis, system analysis and analogy method the causes and consequences of inflation as well as antiinflationary policy conducted in a market economy are analyzed in the article. Special attention is paid to macro-economical problems of inflation in the economy of modern Ukraine. The conclusion about the necessity of making the deliberated political and economical decisions that affect the future economy of our country is made.