Визначення концепції формування інтелектуальних властивостей людини та цивілізації в період з XX по XXI сторіччя - Рибак, Л.П.; Кіптик, В.Д. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2008)
У статті наведені результати системних досліджень законів автоматизованого опрацювання інформації
нейронними мережами мозку людини за період з XX по XXI сторіччя. Показано якісні характеристики
еволюції інтелекту людини та цивілізації в цілому. Визначено, що цивілізації на планеті Земля існують в
режимі автоколивань. В статье приведены результаты системных исследований законов автоматизированной переработки
информации нейронными сетями мозга человека за период с XX по XXI столетия. Показаны качественные
характеристики эволюции интеллекта и цивилизации в целом. Определено, что цивилизации на планете
Земля существуют в режиме автоколебаний. In clause results of system researches of laws of the automated processing of the information by neural
networks of a brain of the person for the period with till centuries are resulted. It is shown qualitative
characteristics of evolution of intelligence of the person and a civilization as a whole. It is determined, that
civilizations on a planet the Earth exist in a mode of self-oscillations.