Прогнозування розвитку зовнішньоекономічної діяльності у Миколаївській області - Дьоміна, В.М.; Кіщак, І.Т. (Регіональна економіка, 2013)
Для прогнозування обсягів експортної продукції і потреб підприємств Миколаївської області в імпортній продукції запропоновані трендові моделі, що дозволяють дати кількісну оцінку зовнішньоторговельного обороту області на найближчу перспективу. Розраховані за моделями прогнози на 2014 р. показують зростання товарообігу із зарубіжними країнами: у середньому на 20% по експорту і на 40% по імпорту, що є підставою для коректування стратегічних планів області у напрямі розвитку підприємств транспортної галузі. Для прогнозирования объемов экспортной продукции и потребностей предприятий Николаевской области в импортной продукции предложены трендовые модели, позволяющие дать количественную оценку внешнеторгового оборота области на ближайшую перспективу. Рассчитанные по моделям прогнозы на 2014 г. показывают рост товарооборота с зарубежными странами: в среднем на 20% по экспорту и на 40% по импорту, что является основанием для корректировки стратегических планов области в направлении развития предприятий транспортной отрасли. To forecast the volumes of goods produced for export and for the needs of Mykolayiv region enterprises for the imported products the trend models are proposed enabling quantitative evaluation of foreign trade turnover in the region in the nearest future. The prognosis for 2014 calculated according to the models shows an increase of trade with foreign countries: in average by 20% for export and by 40% for import, which is the basis for the adjustment of strategic plans towards the development of the transport industry enterprises.