Розподіл видаткових повноважень між рівнями влади: концептуальні підходи до реформування - Волохова, І.С. (Регіональна економіка, 2013)
Досліджуються проблеми існуючої структури видаткових повноважень органів місцевого самоврядування України. Пропонуються концептуальні підходи до реформування розподілу видаткових повноважень між органами влади. Основні напрями реформування: підвищення ефективності витрачання місцевих та регіональних фінансових ресурсів; збільшення ступеня деволюції; максимально можливе залучення населення до процесу прийняття рішень щодо місцевих і регіональних справ. Автор доводить, що кількість зовнішніх споживачів, рівень значущості для країни і територій, а також можливість економії на масштабах виробництва визначають той рівень влади, який найефективніше здатний надавати суспільні блага населенню. Исследуются проблемы существующей структуры расходных полномочий органов местного самоуправления Украины. Предлагаются концептуальные подходы к реформированию распределения расходных полномочий между органами власти. Основные направления реформирования: повышение эффективности расходования местных и региональных финансовых ресурсов; увеличение степени деволюции; максимально возможное привлечение населения в процесс принятия решений по местным и региональным делам. Автор доказывает, что количество внешних потребителей, уровень значимости для страны и территорий, а также возможность экономии на масштабах производства определяют тот уровень власти, который эффективнее всего способен предоставлять общественные блага населению. The problems of existing structure of local self-government expenses liabilities in Ukraine are examined. The conceptual approaches to reformation of distributing of expenses liabilities between authorities are offered. Basic directions of reformation: increase of efficiency of local and regional financial resources use; increase of devolutions degree; maximally possible attraction of population into the process of making decision on local and regional affairs. An author proves that amount of external users, significance level for a country and territories and also possibility of economy of scales determine the level of authority, which is most efficient in providing public benefits to population.