Методичні засади інтегрального оцінювання надійності недержавних пенсійних фондів в Україні - Алєксєєв, І.В.; Білик, О.І. (Регіональна економіка, 2013)
Визначено суть поняття надійності недержавних пенсійних фондів та розроблено основні методичні засади оцінювання їхньої надійності. Встановлено, що дієвим способом розкриття інформації про надійність фінансових інститутів є використання рейтингів. Визначення класу надійності НПФ має стати основою для надання їм права на здійснення пенсійного забезпечення громадян на другому рівні пенсійної системи України. Для оцінювання надійності НПФ та її зміни пропонується використання системи показників, детермінованих із врахуванням якісних і кількісних параметрів, які характеризують діяльність НПФ. Побудована система комплексного оцінювання надійності НПФ дає змогу присвоєння відповідного класу та рівня надійності. Определена сущность понятия надежности негосударственных пенсионных фондов и разработаны основные методические основы оценки их надежности. Установлено, что действенным способом раскрытия информации о надежности финансовых институтов является использование рейтингов. Определение класса надежности НПФ должно стать основой для предоставления им права на осуществление пенсионного обеспечения граждан на втором уровне пенсионной системы Украины. Для оценки надежности НПФ и ее изменения предлагается использование системы показателей, детерминированных с учетом качественных и количественных параметров, характеризующих деятельность НПФ. Построена система комплексной оценки надежности НПФ, которая позволяет присваивать соответствующий класс и уровень надежности. The essence of the concept of private pension funds reliability is defined and the basic methodological principles of evaluation of their reliability are developed. It is revealed that the use of ratings is an effective way of disclosing information about the reliability of financial institutions. Defining of reliability classes of private pension funds (PPF) shall become the basis for granting them the right to fulfill pension coverage of population on the second level of the pension system in Ukraine. Complex evaluation system of PPF reliability, which allows assignment of the relevant class and level of reliability, is developed.