Методичний підхід до визначення ставки дисконтування для оцінки нематеріальних активів банку у межах доходного підходу - Колчар, Ю.О. (Регіональна економіка, 2013)
Розкрито суть ставки дисконтування для визначення вартості нематеріального активу у межах доходного підходу. Досліджено методику визначення середньозваженої вартості капіталу банку як базову ставку для знаходження ставки дисконтування при оцінці нематеріального активу. Проаналізовано доцільність застосування різних видів моделі САРМ для визначення вартості власного капіталу банку, на основі проведеного аналізу встановлено оптимальні моделі для визначення вартості власного капіталу банку залежно від активності банку на фондовому ринку. Проаналізовано додаткові премії за ризик та низьку ліквідність, які є обов’язковими елементами ставки дисконтування. Определена сущность ставки дисконтирования для определения стоимости нематериального актива в пределах доходного подхода. Исследована методика определения средневзвешенной стоимости капитала банка в качестве базовой ставки для определения ставки дисконтирования при оценке нематериального актива. Проанализирована целесообразность применения различных видов модели САРМ для определения стоимости собственного капитала банка, на основе проведенного анализа установлены оптимальные модели для определения стоимости собственного капитала банка в зависимости от активности банка на фондовом рынке. Проанализированы дополнительные премии за риск и низкую ликвидность, которые являются обязательными элементами ставки дисконтирования. The essence of a discount rate for the intangible asset cost determination within the income approach is defined. The method for the determination of weighted average cost of bank’s capital as the basic rate for the discount rate determination in estimating of the intangible assets is researched. The applicability of different types of CAPM model application for bank’s equity value determination was analyzed. On the basis of the conducted analysis the optimal models for bank’s equity value determination according to the bank activity in the stock market are established. The additional premiums for risks and low liquidity which are the obligated elements of the discount rate are analyzed.