Напрями підвищення конкурентоспроможності сільських територій України в контексті використання досвіду Бразилії та Аргентини - Куліш, І.М. (Регіональна економіка, 2013)
Розглянуто особливості розвитку агропромислових комплексів Бразилії та Аргентини з врахуванням прогнозованої вченими загрози «латиноамериканського» шляху розвитку України. Здійснено порівняння структури ВВП та розподілу робочої сили у зазначених державах. Досліджено еволюцію реформування сільськогосподарської галузі у Бразилії та Аргентині і діяльність національних урядів цих країн у кризові періоди. Окреслені основні загрози для сільських територій та для України загалом, у випадку відсутності державного контролю за розвитком сільських територій та використанням земельних ресурсів. Рассмотрены особенности развития агропромышленных комплексов Бразилии и Аргентины с учетом прогнозированной учеными угрозы «латиноамериканского» пути развития Украины. Проведено сравнение структуры ВВП и распределения рабочей силы в указанных странах. Исследована эволюция реформирования сельскохозяйственной отрасли в Бразилии и Аргентине и деятельность национальных правительств этих стран в кризисные периоды. Очерчены основные угрозы для сельских территорий и для Украины в целом, в случае отсутствия государственного контроля за развитием сельских территорий и использованием земельных ресурсов. The features of development the agro-industrial complexes of Brazil and Argentina in terms of the predictable by scientists threat of «Latin-American» path of development of Ukraine are considered. A comparison of the GDP structure and labor allocation in these countries is conducted. The evolution of the reform on agricultural sector in Brazil and Argentina and the actions of the national governments of these countries in times of crisis are researched. The main threats to the rural territories and to the country at whole in case of the lack of government control of the rural territories development and land resources usage are outlined.