Оцінювання регіональних ринків освітніх послуг у сфері вищої освіти в умовах активного впливу зовнішнього середовища - Шендер, А.Р. (Регіональна економіка, 2013)
Подано визначення регіонального ринку освітніх послуг та наведено його основні функції. Проведено комплексну оцінку регіональних ринків освітніх послуг у сфері вищої освіти, що дозволило: визначити якість надання освітніх послуг в регіонах, виділити регіони з високим потенціалом розвитку освіти, які можуть успішно конкурувати з іноземними вищими навчальними закладами за залучення студентів з інших країн, з’ясувати, наскільки вища освіта в регіоні впливає на економічне зростання, охарактеризувати ефективність використання освітнього ресурсу в різних регіонах України. На основі отриманих результатів визначено проблемні питання, що потребують вирішення, сформовано рекомендації для здійснення заходів регіональної політики розвитку ринку освітніх послуг відповідно до потреб регіонів. Дано определение регионального рынка образовательных услуг и приведены его основные функции. Проведена комплексная оценка региональных рынков образовательных услуг в сфере высшего образования, что позволило: определить качество предоставления образовательных услуг в регионах, выделить регионы с высоким потенциалом развития образования, которые могут успешно конкурировать с иностранными вузами за привлечение студентов из других стран, выяснить, насколько высшее образование в регионе влияет на экономический рост, охарактеризовать эффективность использования образовательного ресурса в разных регионах Украины. На основе полученных результатов определены проблемные вопросы, требующие решения, сформированы рекомендации для осуществления мероприятий региональной политики развития рынка образовательных услуг в соответствии с потребностями регионов. Definition of the regional market of educational services is given and its main features are shows. Complex estimation of regional markets of educational services in higher education sphere is conducted, that allowing: to determine the quality of educational services using in regions, to highlight regions with high potential for the development of education which can successfully compete with foreign universities to attract students from other countries, to find out how higher education in the region impact on economic growth, to characterize the efficiency of educational resources using in different regions of Ukraine. On the basis obtained results the problematic issues that need to be solved are identified, the recommendations for implementation regional policy measures of the development of educational services market in accordance with the needs of regions are developed.