Спеціальні цифрові носії інформації – теорія, технології, застосування - Задірака, В.К.; Кудін, А.М.; Людвиченко, В.О.; Олексюк, О.С. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2008)
Стаття присвячена питанням реалізації криптографічних механізмів захисту в автоматизованих
системах. Розглядається запропонована авторами теорія «спеціальних цифрових носіїв інформації»,
яка дозволяє практично повністю відокремити розвиток засобів обробки даних від засобів
криптографічного захисту даних та створити універсальну програмну платформу для захисту будь-
яких електронних документів. Наводяться переваги даного підходу перед існуючими, перспективи
розвитку запропонованої теорії, аспекти її практичного застосування. Статья посвящена вопросам реализации криптографических механизмов защиты информации в
автоматизированных системах. Рассматривается предложенная авторами теория «специальных цифровых
носителей информации», которая позволяет практически полностью разделить средства обработки данных
от средств их криптографической защиты и создать универсальную программную платформу для защиты
любых электронных документов. Приводятся преимущества данного подхода перед существующими,
перспективы развития предложенной теории, аспекты ее практического применения.