Реалії відкритого доступу (Вісник НАН України, 2013)
Проблему відкритого доступу до наукових публікацій і результатів досліджень нині широко обговорюють у науковому співтоваристві, серед видавців, працівників бібліотек і державних службовців. Незважаючи на те, що загальна концепція відкритого доступу вже стала частиною урядової політики
низки провідних країн світу, дебати з цього приводу не вщухають, оскільки ще незрозуміло, як це краще
зробити, є багато суперечностей і невизначеностей щодо економічного аспекту фінансування видавничої діяльності, забезпечення апарату рецензування, надійності й достовірності результатів наукових
досліджень, що публікуються. У серпневому номері наукового журналу «Physics World» за цей рік було
надруковано статтю редактора новин цього видання Майкла Бенкса (Michael Banks), у якій він докладно аналізує ситуацію, що склалася на сьогодні.