До питання про критерії визначення впливу економічної ренти на рівень розвитку регіонів - Василенко, В.М. (Регіональна економіка, 2013)
На основі емпіричних даних, що характеризують міжрегіональні відмінності в економічному розвитку, показано спосіб доведення наукової гіпотези про те, що основу цим відмінностям формують чинники рентоутворення. Для визначення впливу ренти на рівень економічного розвитку регіонів обґрунтована необхідність використання відповідних критеріїв. Як такі критерії запропоновано використовувати вартісні показники (що дозволяють через перевищення деякого середнього або нормованого рівня отримувати підтвердження про її наявність) і часові показники (що дозволяють через виявлення резервів у використанні робочої сили і / або відпрацьованого фонду робочого часу отримувати підтвердження про наявність рентної складової). На основе эмпирических данных, характеризующих межрегиональные различия в экономическом развитии, показан способ доказательства научной гипотезы о том, что основу этим различиям формируют рентообразующие факторы. Для определения влияния ренты на уровень экономического развития регионов обоснована необходимость использования соответствующих критериев. В качестве таких критериев предложено использовать стоимостные показатели (позволяющие через превышение некоторого среднего или нормированного уровня получать подтверждение о ее наличии) и временные показатели (позволяющие через выявление резервов в использовании рабочей силы и/или отработанного фонда рабочего времени получать подтверждение о наличии рентной составляющей). On the basis of empiric information which characterize differences between regions in economic development, the method of proof of scientific hypothesis is shown that basis to these differences are formed by rent forming factors. For determination of influencing of rent on the level of economic development of regions necessity of the use of the proper criteria is substantiated. As such criteria is suggested to use cost indicators (that allow through exceeding of some middle or normalized level to get confirmation about its presence) and time indicators (that allow through the identification of reserves in the use of labour force and/or worked fund of working hours to get confirmation about the presence of the rent constituent).