Удосконалення освітньої мережі як напрямок підвищення ефективності видатків місцевих бюджетів Львівської області - Сторонянська, І.З.; Беновська, Л.Я. (Регіональна економіка, 2013)
Досліджено проблеми функціонування та фінансування мережі закладів освіти Львівської області та доведена необхідність її реформування у відповідності до змін в економічній та демографічній ситуації. Акцентовано увагу на тому, що поряд зі зростанням частки видатків місцевих бюджетів Львівської області на освітню галузь у загальних видатках області гострою залишається проблема низької ефективності видатків, що зумовлено існуванням великої кількості малокомплектних шкіл, низькою часткою капітальних видатків в освітній галузі. Здійснена оцінка ефективності видатків освіти залежно від якості середньої освіти. Якість одержаних освітніх послуг запропоновано оцінити за результатами зовнішнього незалежного оцінювання знань. Запропоновані основні напрямки оптимізації мережі навчальних закладів дошкільної, середньої та позашкільної освіти. Исследовано проблемы функционирования и финансирования сети заведений образования Львовской области и доказана необходимость ее реформирования в соответствии с изменениями в экономической и демографической ситуации. Акцентировано внимание на том, что одновременно с ростом части расходов местных бюджетов Львовской области на отрасль образования в общих расходах области, острой остается проблема низкой эффективности расходов, что предопределено существованием большого количества малокомплектных школ, низкой частью капитальных расходов в отрасли образования. Проведена оценка эффективности расходов образования в зависимости от качества среднего образования. Качество полученных образовательных услуг предложено оценить за результатами внешнего независимого оценивания знаний. Предложены основные направления оптимизации сети учебных заведений дошкольного, среднего и внешкольного образования. The problems of functioning and financing of educational institutions network of Lviv region are investigated and the necessity of its reformation in accordance with changes in the economic and demographic situation is proved. It is accented simultaneously with the growth share of the local budget expenditures in Lviv region on education sector in total expenditures the problem of low efficiency costs is remains sharp, due to the large number of low-complete schools, a low share of capital costs in the education sector. The estimation of education expenditure efficiency, depending on the quality of secondary education is performed. It is proposed to estimate the quality of educational services in dependence of external testing results. The basic directions of optimization of network of educational institutions for preschool, secondary and nonscholastic education are proposed.