Інтересоцентрична модель регіонального управління сферою роздрібної торгівлі - Мазур, О.Є. (Регіональна економіка, 2013)
Висвітлено питання формування ефективної моделі регіонального управління в сфері роздрібної торгівлі. З використанням підходів кібернетики та синергетики запропонована авторська управлінська модель розвитку торгівлі в регіонах, представлене відповідне філософсько-методологічне підґрунтя. Основною ідеєю моделі є орієнтування управління на внутрішні механізми самоорганізації в торговельному бізнесі, врахування природних траєкторій його розвитку, визначення резонансних зон і точок самоорганізації. Підкреслено необхідність формування реальних зворотних зв’язків між торгівлею і регіональними управлінськими структурами. Освещены вопросы формирования эффективной модели регионального управления в сфере розничной торговли. С использованием подходов кибернетики и синергетики предложена авторская управленческая модель развития торговли в регионах, подведена соответствующая философско-методологическая база. Основной идеей модели является ориентация управления на внутренние механизмы самоорганизации в торговом бизнесе, учет естественных траекторий его развития, определение резонансных зон и точек самоорганизации. Подчеркнута необходимость формирования реальных обратных связей между торговлей и региональными управляющими структурами. The issues of the formation of an effective model for regional management in retail trade sector are highlighted. With the application of cybernetics and synergy approaches proposed the author’s management model of trade development in regions, the relevant philosophical and methodological framework is substantiated. The main idea of the model is the management orientation on the internal mechanisms of self-organization in the business of selling, account of natural trajectories of its development, definition of resonance zones and points of selforganization. The need for the formation of real inverse relationship between trade and regional control structures is emphasized.