Потенціалзалежність активності інозитолтрифосфатних рецепторів ядерної оболонки пірамідних нейронів гіпокампа - Федоренко, О.А.; Дужий, Д.Є.; Марченко, С.М. (Нейрофизиология, 2009)
У своїх попередніх дослідженнях ми продемонстрували наявність інозитолтрифосфатних рецепторів у внутрішній мембрані ядерної оболонки пірамідних нейронів ділянки СА1 гіпокампа щурів. У даній роботі ми провели більш детальний аналіз кінетичних властивостей каналів цих рецепторів, який показав залежність вірогідності їх відкритого стану (Ро) від потенціалу всередині люмену ядерної оболонки. При позитивних потенціалах активність каналів зазначеного типу була значно інтенсивнішою, ніж при негативних. У разі позитивних значень потенціалу Ро каналів інозитолтрифосфатних рецепторів підвищувалася за рахунок збільшення як частоти їх спрацьовування, так і тривалості відкритого стану. Ми вважаємо, що потенціалзалежність активності інозитолтрифосфатних рецепторів у внутрішній ядерній мембрані є істотним фактором регуляції кальцієвих сигналів в ядрі, і це впливає на функціонування пірамідних клітин гіппокампа. In our previous studies, we demonstrated that the inner membrane of the nuclear envelope of pyramidal neurons of the СА₁ hippocampal area possesses inositol trisphosphate receptors (ІР₃Rs). In this study, we analyzed in more detail the kinetic properties of the channels of these receptors and examined the dependence of the probability of their open state (Ро) on the voltage inside the lumen of the nuclear envelope. At positive potentials, the activity of channels of the above type was significantly more intense than at negative potentials. In the case where the potential was positive, the Ро of channels of ІР₃Rs increased at the expense of enhancement of both the frequency of their triggering and the duration of the open state. We believe that the voltage dependence of the activity of ІР₃Rs in the inner nuclear envelope is a significant factor influencing the regulation of calcium signals in the nucleus and exerts a noticeable effect on the functioning of pyramidal hippocampal cells.