Ультраструктурні зміни нейронів фронтальної кори щура під впливом інтоксикації метилтретбутиловим ефіром - Черкасов, В.Г.; Василенко, Д.А.; Парахін, А.А. (Нейрофизиология, 2010)
Досліджували ультраструктурні зміни в нейронах кори фронтальної частки великих півкуль щура, індуковані хронічною інтоксикацією тварин метилтретбутиловим ефіром (МТБЕ; щоденні дози внутрішньошлункового введення в експериментальних групах 0.5, 5, 50 або 500 мг/кг). Протягом 60 діб експерименту тварини не втрачали життєздатності під дією МТБЕ у найвищих дозах, але при цьому в кортикальних нейронах розвивались істотні негативні структурні зміни. У значній частині мітохондрій спостерігалися набряк, зменшення кількості крист, деструкція зовнішньої мембрани і, кінець кінцем, перетворення на вакуолі. Ендоплазматичний ретикулум зазнавав співставних модифікацій (дилатації та деструкції цистерн та інтенсивної вакуолізації). Підвищувалась осміофілія ядер нейронів, вони також деформувалися, порушувалася цілісність ядерної оболонки. Інші клітинні органели також зазнавали просторового перерозподілу та деструкції. Всі ці зміни призводили до загибелі значної частини нейронів кори через інтенсивний апоптоз та наступного фагоцитування апоптотичних тіл мікрогліоцитами. Зазначені зміни проградієнтно наростали в перебігу експерименту (до 60 діб). Їх характер був найдраматичнішим при найвищих використаних дозах МТБЕ (500 мг/кг), але відповідні прояви були очевидними (хоча й слабкими) навіть при низьких дозах (0.5 та 5 мг/кг). Характерними властивостями ультраструктурних модифікацій у фронтальній корі під впливом МТБЕ в усіх використаних дозах були поліморфізм та варіативність. Отже МТБЕ – агент, котрий широко застосовується в промисловості і транспорті та, як вважають, демонструє порівняно низьку інтегральну токсичність, – справляє потужну негативну нейротропну дію на нейронні системи кори великих півкуль, різко інтенсифікуючи процеси апоптозу в цих ст руктурах.