Влияние криоконсервированной кордовой крови на структуру иммунокомпетентных и других жизненно важных органов при остром гнойном перитоните - Гольцев, К.А.; Волина, В.В.; Кожина, О.Ю.; Останков, М.В. (Проблемы криобиологии, 2011)
Экспериментально исследовано влияние криоконсервированной кордовой крови человека (кККЧ) на восстановление структуры иммунокомпетентных и других жизненно важных органов крыс с острым гнойным перитонитом (ОГП). Показана активизация под действием кККЧ регенерационных процессов в органах иммунной системы, а также других органах (печени, почках, кишечнике и легких), подвергающихся патологическим изменениям при развитии перитонита. Полученные результаты обосновывают возможность применения введения кККЧ в качестве иммуномодулирующей терапии при развитии ОГП в клинической практике.В експерименті на щурах показано, що комплексне застосування кріоконсервованої кордової крові з антибіотиком під час релапаротомії за гострого гнійного перитоніту значно більше, ніж застосування тільки антибіотика, відновлює показники крові, знижуючи запалення очеревини тварин.В эксперименте на крысах показано, что комплексное применение криоконсервированной кордовой крови с антибиотиком во время релапаротомии при остром гнойном перитоните в большей степени, чем применение только антибиотика, восстанавливает показатели крови, снижая воспаление брюшины животных. Проведено експериментальне дослідження впливу кріоконсервованої кордової крові людини (кККЛ) на відновлення структури імунокомпетентних та інших життєво важливих органів щурів з гострим гнійним перитонітом. Показано активізацію під дією кККЛ регенераційних процесів в органах імунної системи та інших органах (печінці, нирках, кишечнику, легенях), які зазнають патологічних змін при розвитку перитоніту. Отримані результати обґрунтовують можливість використання введення кККЛ як імуномоделюючу терапію при розвитку гострого гнійного перитоніту в клінічній практиці. The experimental research of the effect of cryopreserved human cord blood (cHCB) introduction on the recovery of structure of immuno-competent and other vital organs of rats with acute pyoperitonitis (APP) was performed. It was shown the activation of regenerative processes under effect of cHCB in immune system organs as well as other ones (liver, kidneys, intestine and lungs) exposed to pathological changes at peritonitis development. The obtained results provide the reasons for probable cHCB administration as an immunomodulating therapy at development of acute pyoperitonitis in clinical practice.