Динамика изменения морфологии неонатальной овариальной ткани при гипотермическом хранении в зависимости от состава среды инкубации - Кирошка, В.В.; Мединец, Е.А.; Тищенко, Ю.О.; Бондаренко, Т.П. (Проблемы криобиологии, 2012)
Проведен сравнительный анализ динамики трансформации морфологической структуры неонатальной овариальной ткани (НОТ) при гипотермическом хранении (ГХ) в средах различного состава. Установлено, что на начальных этапах ГХ в неэлектролитной среде сохранялся высокий пул морфологически нормальных фолликулов (88 %), дегенеративные формы фолликулов имели обратимый характер. В электролитных средах количество морфологически нормальных фолликулов было ниже (66 %), повреждения сопровождались образованием необратимых дегенеративных форм фолликулов. Экспериментально доказана способность НОТ восстанавливать функцию при гетеротопической трансплантации после 1-х суток ГХ в неэлектролитных средах. У даній роботі було проведено порівняльний аналіз динаміки трансформації морфологічної структури неонатальної оваріальної тканини при гіпотермічному зберіганні (ГЗ) в середовищах різного складу. Встановлено, що на початкових етапах ГЗ в неелектролітному середовищі зберігався високий пул морфологічно нормальних фолікулів (88%), дегенеративні форми фолікулів мали оборотний характер. В електролітних середовищах кількість морфологічно нормальних фолікулів була нижчою (66%), ушкодження супроводжувалися утворенням незворотних дегенеративних форм фолікулів. Експериментально доведена здатність неонатальної оваріальної тканини відновлювати функцію при гетеротопічній трансплантації після 1-ї доби ГЗ в неелектролітних середовищах. In this work we carried-out the comparative analysis of dynamics of morphological structure transformation of neonatal ovarian tissue during hypothermic storage (HS) in the media with different composition. It has been found that high pool of morphologically normal follicles (88%) was preserved in nonelectrolyte solutions, formation of degenerative follicles was of reversible character. In electrolyte solutions the quantity of morphologically normal follicles was lower (66%), the damages were accompanied by the formation of irreversible degenerative forms of follicles. It has been demonstrated experimentally that the neonatal ovarian tissue after the one day of HS in nonelectrolyte solutions had the ability to restore its function post heterotopic transplantation.