Механізми проникання гліцерину крізь мембрани еритроцитів людини - Гордієнко, О.І.; Коваленко, С.Є.; Коваленко, І.Ф. (Проблемы криобиологии, 2012)
Одержано коефіцієнти проникності мембран еритроцитів людини для гліцерину в широкому температурному діапазоні (37 - 4° С) з інтервалом 2 - 3 градуси. За ареніусовими залежностями розраховано величини енергії активації проникання молекул гліцерину в еритроцити. Показано, що в діапазоні температур 12 - 15° С спостерігається розрив графіка Ареніуса з вірогідним збільшенням енергії активації в зоні низьких температур. Одержані величини енергії активації 76 ±13> (37 - 15° С) та 159 ±1 15,6кДж×моль⁻¹ (12 - 4° С) свідчать про, принаймні, часткове проникання молекул гліцерину крізь ліпідний бішар. Обговорено дані літератури щодо коефіцієнтів проникності мембран еритроцитів людини для молекул гліцерину, визначені за допомогою різних методів. Получены коэффициенты проницаемости мембран эритроцитов человека для глицерина в широком температурном диапазоне (37...4° С) с интервалом 2–3 градуса. По аррениусовым зависимостям рассчитаны величины энергии активации проникновения молекул глицерина в эритроциты. Показано, что в диапазоне температур 12...15°С наблюдается разрыв графика Аррениуса с достоверным увеличением энергии активации в области низких температур. Полученные величины энергии активации 76 ± 13 (37...15°С) и 159 ± 15,6 кДж×моль⁻¹ (12...4°С) свидетельствуют, по крайней мере, о частичном проникновении молекул глицерина через липидный бислой. Обсуждаются данные литературы о коэффициентах проницаемости мембран эритроцитов человека для молекул глицерина, определенные различными методами. The performed study provided the permeability coefficients of human erythrocyte membranes for glycerol in wide temperature interval (37...4°C) with step of 2–3 degrees. Using the Arrhenius dependencies the activation energies of glycerol molecules penetration into erythrocytes were calculated. The temperature range of 12...15°C was characterized with a break in Arrhenius dependence with a significant rise in activation energy in low temperature area. The obtained values of activation energy, 76 ± 13 (37...15°C) and 159 ± 15.6 kJ×mol⁻¹ (12...4°C) testify to at least partial penetration of glycerol molecules through lipid bilayer. The paper discusses the literature data on coefficients of permeability for glycerol molecules, assessed with various methods.