Застосування сироватки плацентарної крові як спосіб корекції порушень морфофункціонального стану наднирників при експериментальному атеросклерозі - Фалько, О.В.; Прокопюк, О.С.; Воліна, В.В.; Ліпіна, О.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2013)
На моделі експериментального атеросклерозу у кролів досліджували вплив кріоконсервованої сироватки плацентарної крові людини (кСПКЛ) на ліпідний обмін і морфофункціональний стан наднирників. Показано, що введення кСПКЛ підвищує рівень ліпопротеїдів високої щільності в сироватці крові експериментальних тварин і нормалізує морфологічну структуру наднирників. Однак відновлення функціональної активності наднирників у зазначений термін експерименту не спостерігали. На модели экспериментального атеросклероза у кроликов исследовали влияние криоконсервированной сыворотки плацентарной крови человека (кСПКЧ) на липидный обмен и морфофункциональное состояние надпочечников. Показано, что введение кСПКЧ повышает уровень липопротеидов высокой плотности в сыворотке крови экспериментальных животных и нормализует морфологическую структуру надпочечников. Однако восстановления функциональной активности надпочечников в указанный период эксперимента не наблюдали. In the model of experimental atherosclerosis in rabbits there was studied the effect of human placental blood serum on lipid spectrum and morphofunctional state of adrenal glands. It has been shown that placental blood serum contributes to an increase in antiatherogenic fraction of lipoproteids in rabbits blood and recovery of morphological structure of adrenal glands, however does not result in the restoration of functional activity of glands to the mentioned observation terms.